21.07.10

Beta karoten?

21.07.2010 11:22

Sommersesonger handler for mange om å  kose seg lettkledd ute i varme og sol. Og naturlig nok blir brunfarge et tema og ønske.

Beta karoten er et så kalt provitamin, som enkelt sagt er forstadie til et vitamin. Når man tar beta karoten omdannes det til retinol, det vi kjenner som vitamin A. 

Vitamin A sin hovedoppgave er å lage å opprettholde de lyssensitive pigmentene i øyet, slik at du kan se i mørket! I tillegg er det viktig for vedlikehold av hud og slimhinner. Vitamin A er også med og bidrar i utvikling av foster og vekst.

Så med å øke intaket av pigmenter, blir vi brunere, naturlig nok. Vitamin A er et fett- løselig vitamin, det vil si at det lagres og brytes ned i fettvevet.

Et overinntak av retinol kan føre til bienskjørhet og eventuelt beinbrudd. Det vil også i store mengder ha en gift-effekt som i værste fall kan resultere i død.

La oss se på forholdet mellom beta karoten og retinol. Da vil altså 6mg beta karoten omdannes til 1mg retinol (http://www.snl.no/betakaroten).

I følge helsediriktoratet er anbefalt inntak av retinol (vitamin A); for kvinner over 14år 0,7mg og for menn over 14år 0,9mg. 

Et vanlig norsk kosthold dekker den anbefalte doseringen man trenger om ikke mer. Velger man i tillegg å suplere med vitamin A tilskudd skal man passe godt på. Spesielt skal gravide være forsiktig med å overskride anbefalt dosering. Selv om vitamin A er bra for fosteret, er behovet så mye mindre, og sjansen for overdose er desto større.

Når sant skal sies skal det litt til for å komme opp i en farlig overdose vitamin A, men med all tilgang vi har gjennom mat, og uvisthet innen temaet. Kan det være lurt å gi det en tanke.

Mats 

Comment Kommenter (1)